Burger is Meester

VLAARDINGEN – Burgemeester Bert Blase heeft samen met zijn team het plan opgevat de Vlaardingse burger meer bij het bestuur van de stad te betrekken. Hij opteert voor een ‘De Burger Meester’.

Burgemeester Bert Blase ontvouwde eerder al plannen om aan de burger te vragen te komen met ideeën voor Vlaardingen. Hij is van mening dat er veel Vlaardingers zijn die heel veel van hun stad afweten en daarvan zou gebruik moeten worden gemaakt. Om het een beetje zichtbaar en minder abstract te laten lijken denkt Blase aan een stadsagenda: “Zo’n agenda waar je alles tijdens een schooljaar in schrijft en plakt. We gaan daarvoor een aantal avonden met burgers in gesprek. Het college van B&W gaat binnenkort professionals uitnodigen om hun inzichten en creatieve gedachten aan het stadsbestuur te presenteren. Dat zijn er ongeveer 1.000.” “In die brief nodigen wij hen uit onderdeel te zijn van de ‘stadstour’. Wij willen dat zij ons allen doen inspireren door inzicht en ideeën met ons als stadsgenoten te doen delen. De manier waarop dat gaat willen we eigenlijk aan hen overlaten.” Blase: “Iedereen is stadsexpert en bron van kennis en ideeën. Ik wil ook van jullie als journalist horen hoe je erover denkt. De eerste avond is in de Kroepoekfabriek op 2 september. “Ik noem hen ‘stadsexperts’ en van hen willen we ideeën horen over hoe het verder moet met de stad. Samen met heb maken wij die stadsagenda.”

Tussen nu en de nieuwjaarsreceptie zal er reuring zijn rond de aanpak van die stadsagenda, het moet gaan bruisen. Het moet niet alleen een agenda worden van het gemeentebestuur, maar echt van de stad. “We hebben er het motto ‘De Burger Meester’ aan toegevoegd, als een knipoog. Met andere woorden: de Burger is Meester van de stad.” Opvallens is dat “niks vaststaat van de stadsagenda. We moeten het zien als een startidee waar we mee werken. Het kan zijn dat het idee van de stadsagenda vele malen zal worden overtroffen door de ideeën die zullen ontstaan,” aldus Bert Blase. Binnenkort is ook een speciale website in de lucht over de stadsagenda: deburgermeester.nu. Centraal in de campagne staat de vraag: Wat kunnen we in Vlaardingen volgens u (extra) doen om in de toekomst een stad te blijven waar inwoners fijn kunnen keven en waar het prettig wonen, werken en recreëren is?

Eigenlijk zou Blase vernieuwing van de democratie willen zien. De burger is te weinig betrokken bij het bestuur van Vlaardingen. “Het gaat niet om een toekomst die het gemeentebestuur moet realiseren, maar om dat met elkaar te doen.”

Bron: Groot Vlaardingen

Terug naar nieuws